söndag 9 januari 2011

Hell januari!

Var hälsad du månad av sträng asketism. Var hälsad med din välgörande karga avhållsamhet. Vik hädan du gångna månad av sockerstint överflöd och lämna våra isterbukar i fred i vår nya tillvaro.

Nu stundar nya kalenderblad, vita som orörd snö. Framsidan av vår almanack inger oss ännu inte med ångestfylld bävan, utan fyller oss med tillförsikt inför det nya år då vi skola ha bättre kontroll över vår tillvaro. Varje söndag ska vi planera för veckans göromål så att stressen håller sig på sin kant och plånboken behåller sina slantar. Och minst två dagar i veckan skola vi göra tid för att träna våra kroppar.

Var hälsad du sköna januari. Den månad när kreativiteten inte ägnas åt att finna ut en nyskapande kombination av ädelost och pepparkakor, och ej heller åt att skapa renhorn av choklad att sätta på kokostoppar med saffran. Var hälsad du månad då vi åter tar kommandot över vår önskan till delat ansvar för hemmet.

Må hända kan vi darra något inför dig, du januari, ty avståndet till nästa fest är oerhört. Men ryggen repar mod och med beslutsamhet spolar vi ut de sista glöggresterna genom slasken.

Nu sågas granen till småbitar och allt lysande krimskrams stuvas ner i kartonger. Nu vågar vi åter möta mörkret, ty de små sekunder av nytt ljus som du undan för undan strör i den långa natt som kallas vinter ger själen vila och hjärtat hopp.

Var hälsad januari, du månad av renhet och god moral. Hell dig – du månad av sträng asketism.