torsdag 28 juli 2011

Till dig som har en fru

Du kanske har en fru som inte precis är händig, men som ändå ibland bestämmer sig för att ”ta tag” i saker. Hon är energisk och ambitiös med en klar och obändig blick mot målet. Egenskaper som hade varit förtjusande om de bara varit kombinerade med ett stoiskt, tålmodigt lugn inför hinder på vägen.

En sådan fru skulle mycket väl kunna säga något i stil med att altanen ska målas. Och att barnen kan vara med - det är ju bara en massa vitfärg som ska på över en stor slät yta. De skulle nog tycka att det var roligt.

Hon kanske till och med säger att du kan åka och storhandla under tiden så hittar ni på något tillsammans allihop till kvällen. En middagsutflykt med dopp i badsjön till exempel.

Om du har en sådan fru kan det vara bra att tänka på ett par saker innan du åker iväg till den där stormarknaden. Du kan till exempel fråga om hon verkligen är säker och att du mycket väl kan handla ikväll istället. Och bada hinner ni ju en annan dag. Eller att du åker och badar med killarna nu, så får hon måla ifred.

Säkert svarar hon då att det är alldeles onödigt. Det är bättre att göra det nu för då sparar ni dyrbar semestertid. Och inte är det något större besvär med barnen. Ni ska ju måla, så de kommer att vara sysselsatta.

Nu kan frestelsen vara stor att bara dra iväg, men ställ för säkerhets skull några kontrollfrågor:

  1. Kära hustru, ska du inte rulla ut lite mer av det där pappret som skyddar golvet?

  2. Tänker du på att barn under sex kanske inte tycker att det är så noga vad man målar på – eller med?

  3. Om barnen blir trötta på att måla efter en kvart, eller om deras målande inte uppfyller önskad kvalitet, var gör du av dem då innan du får tid att göra rent dem?

  4. Om de istället tassar in över parketten med fötter fulla av målarfärg, kommer det inte bli svårt att göra rent?

  5. Och, min älskling, om du sedan tvättat barnens mjölkvita känsliga hud med lacknafta kanske du också vill använda tvål och vatten innan de stoppar fingrarna i munnen. Kan inte det faktum att du själv är full av målarfärg ställa till problem?

  6. Kanske fyller du barnpoolen med trädgårdsslangen, du brukar ju vara pragmatisk, men om de då börjar stänka vatten på de nymålade ytorna strax bredvid, kommer du att kunna hantera det på ett konstruktivt sätt?

  7. När du som bäst håller på att tvätta penslar och putsa hela altangolvet med lacknafta och dina egna fötter har målarfärg under sulorna kanske treåringen skriker ”färdig” från pottan. Hur tar du dig bäst till badrummet? Och tror du inte att toapappret fastnar i färgen på händerna?

Kanske väljer du att inte ställa de här frågorna utan åker och handlar istället. Precis som hon föreslagit, din kloka fru. Det är ett fullt förståeligt val, du kan lugnt uträtta de familjerelaterade ärendena utan tjat, slagsmål eller underårig medhjälp. Fast när du kommer hem med matpåsarna kan du mycket väl upptäcka att det hade varit bättre att låta måleriet bli en vuxenaktivitet.

Några saker du kan säga då för att lyfta tillvaron är:

  1. Oj vad fint.

  2. Det där ljusa stråket efter bortputsad målarfärg på altangolvet märks nästan inte alls. Nästan lite effektfullt bara.

  3. Vet du älskade, jag tror faktiskt inte att en andra strykning behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar